Ålesund
Ålesund havn. Foto: Samuel Taipale visitnorway.com

Ålesund er i dag den byen i Norge som har den mest konsentrerte bebyggelsen av hus i Jugendstil.

Ålesund. Foto: Samuel Taipale visitnorway.com

Sentrum er tett og kompakt, det er aldri langt å gå, så det er vel verdt å ta en spasertur i gatene og se på de vakre bygningene, som alle ble bygget etter Bybrannen som raserte Ålesund i 1904, i løpet av 16 timer brant 850 hus ned til grunnen, og 10.000 mennesker ble husløse. Arkitektene som deltok i gjenoppbyggingen var unge, norske, og inspirerte av både nasjonalromantiske impulser så vel som datidens moderne byggestil i Europa; Jugendstilen eller Art Nouveau.

Ålesund havn. Foto: Samuel Taipale visitnorway.com

Bygningene er preget av tårn, spir og fantasifulle og fargerike ornamenter, og det gjelder å løfte blikket når en spaserer i gatene, slik at en kan få med seg de små detaljene som gjør det hele så spesielt. Ålesund er i dag viden kjent for sin unike arkitektur og har en særegen plass i norsk og internasjonal arkitekturhistorie.

Ålesund fra Aksla. Foto: Samuel Taipale visitnorway.com

Vil du se det hele litt på avstand – og også Ålesunds vakre beliggenhet med fjorder og fjell og hav tett innpå. er Aksla bare noen minutter unna, ta en tur opp dit og glem ikke fotoapparatet.

Brudesløret, Geirangerfjorden. Foto: Øyvind Heen – Visitnorway.com

Med sin plassering ytterst mot havet, har du fantastiske opplevelser på vei til og fra byen, du kan velge å ta hurtigruta til Geiranger – du vil neppe glemme den turen – det samme gjelder om du kjører med bussen til Hellesylt og tar ferga derfra til Geiranger – du ser og opplever ting du ikke vil kunne gjøre noen andre steder.

Dalsnibba. Foto: Espen Mills Matlangsnasjonaleturistveger.no Visitnorway.com

Og når du drar fra Geiranger – enten det er via Geirangerveien og opp til Dalsnibba 1 476 meter over havet 21 kilometer fra Geirangerfjorden – eller du tar sikte på Trollstigen og forlater Geiranger via Ørnevegen –

Utsikt fra Ørnesvingen. Foto: Øyvind Heen Visitnorway.com

så vil du nok aldri glemme turen til Sunnmøre.

Gudbrandsjuvet. Foto: Øyvind Heen – Visitnorway.com

Velger du å dra nordøstover fra Ålesund, via Trollstigen

Utsikspunkt på toppen av Trollstigen. Foto: Øyvind Heen – Visitnorway.com

og Ånsalsnes, er du ikke langt unna rosenes by Molde, vel verd et besøk selv om du er der på et tidspunkt der det ikke er jazzfestival.

Molde bibliotek, mist i sentrum. Foto: Vidar Iversen, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.

Fra Molde er det ikke lange tyren til nok en fantastisk opplevelse: Atlanterhavsveien. Med sin beliggenhet ut mot storhavet er Atlanterhavsveien like praktfull i solskinn og blikkstille hav som i storm og uvær.

Atlanterhavsvegen med «flytestien». Foto: virovacd, CC0 Creative Commons på pixabay

Atlanterhavsveien forbinder Averøy med fastlandet over øyer, holmer og skjær ved hjelp av 8 bruer over en strekning på 8274 meter. Vegen har status som nasjonal turistvei. På denne rundturen stopper bussen ved Eldhusøya, hvor du kan utforske «svevestien» – en utsiktssti som går rundt Eldhusøya. Stien er laget av rister som flyter over terrenget, og denne turen passer for alle. Servicebygget, med en særegen arkitektur som faller inn i terrenget, har kafé og toaletter.

 • Ålesund sentrum
 • Aksla
 • Hellesylt
 • Geirangerfjorden
 • Geiranger
 • Ørnevegen
 • Geirangerveien med Dalsnibba
 • Trollstigen
 • Gudbrandsjuvet
 • Åndalsnes
 • Trollveggen
 • Molde
 • Atlanterhavsveien
 • «Mannen»

Her er en eksempel-tur du kan kikke på og skrive ut.

Det er ikke alltid like lett å gjøre alle til lags

Men vi ønsker å prøve på nettopp det. Det er vanskelig å garantere noe, men om tidspunktet vi har foreslått ikke passer, eller om du vil at vi skal arrangere en tur vi ikke enda har laget et program for, så ber vi deg om å gi oss beskjed om det.

Bruk skjemaet under til å ta kontakt med oss, det forplikter deg på ingen måte, det er ganske enkelt en måte å starte på.

Den viktigste faktoren for våre prioriteringer, er hvor mange det skal være med på turen. Fyller dere en buss kan du regne med at det blir som du ønsker, hvis ikke er det lurt om du tipser andre du kan tenke at vil være interesserte i den samme turen, og be dem om også å sende inn dette skjemaet.

Vi gleder oss til å høre fra deg og arrangere en opplevelse for deg og dine!

+47