Norsk Folkemuseum
Foto: Claudio Pedrazzi © panoramio
Norsk Folkemuseum. Sjølyststranda. Foto: Claudio Pedrazzi © panoramio

Norsk Folkemuseum

er et kulturhistorisk museum i Oslo med et stort friluftsmuseum, mange spennende utstillinger og opplevelsesrikt program hele året.

Friluftsmuseet

Friluftsmuseet på Norsk Folkemuseum omfatter 158 antikvariske bygninger fra by og bygd – fra middelalderen fram til vår tid.

 

Foto: 1zoom.me

Norsk Folkemuseum. Foto: 1zoom.me

Landsbygda
Her kan en se hvordan gårdstunene var i ulike deler av landet før landbruksreformene på 1800-tallet: Rekketun fra Setesdal, klyngetun fra Hardanger, firkanttun fra Telemark og Hallingdal og to-tun fra Østerdal.

 

Setesdalstunet. Foto: Roede (Own work) [CC0], via Wikimedia Commons

Gamlebyen
Her finner en bygninger fra Christiania – Oslo – og fra byens forsteder, Vaterland og Grønland, Hammersborg og Enerhaugen. Her er også et hus fra Brevik og et fra Kragerø.

Foto: NORSK FOLKEMUSEUM

Gamle Oslo. Foto: NORSK FOLKEMUSEUM

Gamlebyen på Norsk Folkemuseums er utformet slik Christiania (nå Oslo) ble bygget etter bybrannen i 1624. Kong Christian IV besluttet at byen skulle ha brede gater i rette kvartaler og hus av mur.

Kong Oscar IIs Samling

Kong Oscar IIs Samling regnes som verdens første friluftsmuseum. Den ble stiftet i 1881, anlagt på Bygdø Kongsgård og åpnet for publikum i 1882.

Gol Stavkirke på Folkemuseet på Bygdøy. Foto: Osloby2002 (Own work) CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Samlingene ble finansiert av kong Oscar II av Norge og Sverige. Ideen og initiativet kom fra Kongsgårdens forvalter, kammerherre Christian Holst. Frem til 1890 ble fem gamle bygninger flyttet og gjenreist. Målet var å vise at kongen interesserte seg varmt for Norge og derved styrke båndene mellom monarken og nasjonen. I 1907 ble Oscar IIs samlinger innlemmet i Norsk Folkemuseum.

OBOS-gården – Wessels gate 15

er «en historiebok i tre etasjer» som viser hvordan folk i Kristiania/Oslo har innredet hjemmene sine gjennom mer enn 100 år.

Leiegården fra Wessels gate 15 ble revet i mars 1999 og ble i det ytre gjenoppført på Norsk Folkemuseum i 2000-2001. I 2001 var også den første leiligheten, «Gunda Eriksens hjem – 1950», samt Vinmonopolutsalget fra Holmestrand, ferdig innredet i gården.

Foto: Norsk Folkemuseum

OBOS-gården – Wessels gate 15. Foto: Norsk Folkemuseum

Den øvrige innredningen i 1. og 2.etasje, inkludert utstillingen «Bo i byen», var ferdig til OBOS’ 75-årsjubileum 19. august 2004. Siste byggetrinn ble påbegynt i 2005 og omfatter tre leiligheter i 3. etasje, kjeller med teknologiutstilling og bryggerhus, bakgård med utedo, samt fortau rundt gården. Formålet med gården er å vise boskikk og hjemidealer i Oslo i gårdens levetid 1865-1999.

Kunståndverkerne

har verksteder i Rødfyllgaten 14 i Gamlebyen.

Foto: Sølvsmia på Norsk Folkemuseum

Filigranssølvsmed Rebecca M. Tannum. Foto: Sølvsmia på Norsk Folkemuseum

I pottemakeriet, sølvsmia, veveriet og lysstøperiet selger de sine egne produkter. Verkstedene er åpne for publikum juni, juli og august. Stengt på mandager.

Lefsebakst

I eldhuset fra Numedal bakes det lefser hver helg. Om sommeren bakes det hver dag. Her kan du kjøpe museets populære hardangerlefse, stekt på jerntakke mens du ser på.

Foto: Reinsfelt, Anne-Lise / Norsk Folkemuseum

Lefsebakst – Norsk Folkemuseum. Foto: Reinsfelt, Anne-Lise / Norsk Folkemuseum

Husdyrene

Husdyrene – kyr, hester, sauer, griser og høns – er ute i Friluftsmuseet i løpet av sommerhalvåret. I vinterhalvåret holder de til i fjøset i Trøndelagstunet.

Kaféer

Kafé Arkadia ved hovedinngangen til museet er åpen hele året. Torgkaféen i Friluftsmuseet er sommeråpen.

Museumsbutikken
er åpen i museets åpningstid. Mye av utvalget følger årstidene, store merkedager og museets sesongprogram.

Her er noen eksempler på steder det er mulig å kombinere med dette reisemålet, det fins enda flere, så ta kontakt med oss og vi vil kan sammen skreddersy den turen som passer best for deg og de du vil reise på tur sammen med.

 • Det kongelige slott
 • Ekebergsparken
 • Holmenkollen
 • Lystslottet Oscarshall
 • Hjemmefrontsmuseet
 • Norsk Teknisk Museum
 • Oscarsborg festning
 • Munch-museet
 • Frognerparken
 • Vigelandsmuseet
 • Fram
 • Kontiki
 • Nasjonalgalleriet
 • Vikingmuseet

Vi har allerede en Langtur som tar deg hit.

KLIKK HER!

Det er ikke alltid like lett å gjøre alle til lags

Men vi ønsker å prøve på nettopp det. Det er vanskelig å garantere noe, men om tidspunktet vi har foreslått ikke passer, eller om du vil at vi skal arrangere en tur vi ikke enda har laget et program for, så ber vi deg om å gi oss beskjed om det.

Bruk skjemaet under til å ta kontakt med oss, det forplikter deg på ingen måte, det er ganske enkelt en måte å starte på.

Den viktigste faktoren for våre prioriteringer, er hvor mange det skal være med på turen. Fyller dere en buss kan du regne med at det blir som du ønsker, hvis ikke er det lurt om du tipser andre du kan tenke at vil være interesserte i den samme turen, og be dem om også å sende inn dette skjemaet.

Vi gleder oss til å høre fra deg og arrangere en opplevelse for deg og dine!

+47

Ingen er like – og behovene er forskjellige!

Selv om turer går til den samme destinasjonen – er det ikke sikkert at programmet er det samme, for det første starter ikke alle turer på samme sted, og for det andre er det ikke alle som ønsker å oppleve det samme – ønsker og behov er forskjellige. Vi skreddersyr derfor reisene slik våre kunder vil ha dem og tilpasser programmet etter deres krav.