Oscarsborg festning
Foto: Oscarsborg Hotel & Resort i Frogn
Oscarsborg Festning. Foto: Oscarsborg Hotel & Resort i Frogn

Oscarsborg festning

er et svært populært turistmål. Gjennom hele året arrangeres det ulike former for kulturarrangementer på festningen, fra konserter, operaforestillinger, til mindre, lokale arrangementer.

Foto: Forsvarsbygg

Operaforestillinger i Borggården. Foto: Forsvarsbygg

Oscarsborg Festningsmuseum ligger i Hovedfortet fra 1850-årene, i østre del. Museet består av flere utstillinger/avdelinger. Museene er gratis og ubetjente. Torpedobatteriet og Ildlednigsavdelingen åpnes i forbindelse med avtalt guiding.

Festningsmuseet

Foto: commons.wikimedia.org

Blücher på Oscarsborg Festning. Foto: Øyvind Holmstad (Own work) CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Museet befinner seg i hovedfortets østre del og viser Oscarsborg festnings utvikling fra Christian IVs ordre om et blokkhus i 1628, til ferdigstillelse i 1856 slik vi kjenner festningsverket i dag.

Kystartillerimuseet

Museet befinner seg i Envelopen i Hovedfortet, og viser utviklingen av kystforsvaret i Norge fra slutten av 1800 tallet og fram til nedleggelsen i 2002.

Kanonoppstillingsplass

28 cm kanin på Oscarsborg. Foto: Colliekar (Own work) CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

En kanonpark på vestsiden av Søndre Kaholmen tilhører Kystartillerimuseet. Her vises kanoner som ble brukt langs kysten av Norge fra 1945 -1995. Ta gjerne turen dit gjennom tunnelen som starter i Borggården og går ned til Vestre strandbatteri.

Ildledningsavdelingen

Avdelingen tar for seg utviklingen av ildledning i Kystartilleriet, og gir en kort innføring i de faktorer som påvirker granaten fra den forlater kanonen til den treffer målet. Dette er en unik samling av alt ildledningsmateriell benyttet i Kystartilleriet.

Torpedobatteriet

Torpedo, Oscarsborg festning. Foto: Colliekar (Own work) CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

Dette anlegget befinner seg inne i fjellet under kommandantboligen, og er av sikkerhetsmessige årsaker bare åpent i forbindelse med bestilt omvisning. Natten 9. april 1940 trodde skipssjefen i den etterfølgende angrepsstyrken at ”Blücher” hadde gått på miner da krysseren fikk nådestøtet av to trykkluftsdrevne torpedoer fra Torpedobatteriet.

Foto: Oscarsborg Hotel & Resort

Oscarsborg Hotel & Resort Foto: Oscarsborg Hotel & Resort

Og, hvis vi nå på et sted som dette kan la historie være historie, så ligger Oscarsborg Hotel & Resort her, og de fleste grupper som besøker Oscarsborg, besøker også dette flotte hotellet, men hva med å la turen vare litt lenger, og våkne med denne utsikten:

Foto: Oscarsborg Hotel & Resort

Oscarsborg Hotel & Resort. Foto: Oscarsborg Hotel & Resort

  • AvisTegnernes Hus
  • Drøbak Akvarium
  • Galleri Havstad
  • Galleri Finsrud
  • Oslofjorden Kunstsenter

Vi har allerede en Langtur som tar deg hit.

KLIKK HER!

Det er ikke alltid like lett å gjøre alle til lags

Men vi ønsker å prøve på nettopp det. Det er vanskelig å garantere noe, men om tidspunktet vi har foreslått ikke passer, eller om du vil at vi skal arrangere en tur vi ikke enda har laget et program for, så ber vi deg om å gi oss beskjed om det.

Bruk skjemaet under til å ta kontakt med oss, det forplikter deg på ingen måte, det er ganske enkelt en måte å starte på.

Den viktigste faktoren for våre prioriteringer, er hvor mange det skal være med på turen. Fyller dere en buss kan du regne med at det blir som du ønsker, hvis ikke er det lurt om du tipser andre du kan tenke at vil være interesserte i den samme turen, og be dem om også å sende inn dette skjemaet.

Vi gleder oss til å høre fra deg og arrangere en opplevelse for deg og dine!

+47