Halden
Halden by, Foto: Halden kommune

Velkommen til Halden!

«I 1716 reist’n…» – Etter et feilslått angrep mot hovedstaden, vendte den svenske kongen Karl XII sine styrker mot Fredrikshald. Etter store tap på begge sider, ble festningens og byens forsvarsstyrker kjempet i kne. Den 4.juli 1716 – som siste utvei – stakk borgere byen i brann for å drive ut svenskekongen og hans soldater. «…Thi vi heller landet brendte, enn det kom til fall. Husker bare hva som hendte ned på Fredrikshald.» -(«Ja, vi elsker», Norges nasjonalsang, 4.vers).

Oljemaleri av Mark Postlethwaite, GAvA, 2006 (engelsk, f. 1964), Foto: http://www.1718.no/fredriksten-og-fredrikshald-i-1716/

I dag er Halden en idyllisk småby beliggende ved Iddefjorden. Brosteinsbelagte gater, store og små butikker, koselige restauranter, elvepromenade og gjestehavn finner du midt i sentrum.

Over Haldens bykjerne troner mektige Fredriksten festning. Dette 600 mål store, vakre anlegget er en av landets best besøkte turistattraksjoner.

Halden havn med Fredriksted festning i bakgrunnen. Foto: Kvikk (Own work) CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

På Fredriksten er det en rekke minnesmerker, bl.a. en bauta som markerer stedet der Karl XII ble skutt under beleiringen i 1718. Festningen har også flere museer med omfattende krigshistoriske og sivile samlinger.

Fredriksted festning. Foto: Zairon (Own work) CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Fredriksten er et mektig byggverk på 600 mål med en murflate på til sammen 20 000 m2 samt 8 km med tursti. Å gå på oppdagelsesferd, på voller og bastioner, mellom magasiner, kruttårn og dype, hemmelighetsfulle ganger, er en stor opplevelse.

Fredrikshalds teater er ett av Haldens og Østfolds flotteste kulturminner – og ett av de mest interessante teatrene i Norge, best bevarte og komplette teater fra denne perioden.

Fredrikshald Teater. Foto: Apple farmer (Own work) CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

Teateret er et såkalt barokkteater dvs. bygget på de gamle 1700-talls tradisjonene med skrå scene og perspektivkulisser. Teateret ble tegnet av Balthazar Nicolay Garben og det sto ferdig i 1838. Bygningen er oppført i utmurt bindingsverk kledt med liggende profilert panel. I 1850 ble det bygd til en tømret bygning som ble brukt som selskapslokaler.

Fredrikshalds Teater innholder også en stor samling teaterkulisser – inkludert cirka 150 originale kulisser fra 1838 – 1916 – samt en del annet originalt sceneutstyr. Dette er med på å gjøre teateret enda mer verdifullt kulturhistorisk sett. Noen av de eldste kulissene kan være eldre enn selve teateret!

Rød herregård. Foto: Bjoertvedt (Own work) CC BY-SA 3.0 no via Wikimedia Commons

Rød herregård, en del av Østfoldmuseene – Halden historiske Samlinger, er en helt unik opplevelse både ute og inne. Det som er så umåtelig spesielt, er at vi befinner oss i et hjem – der tiden har stått stille i mer enn 50 år.

Rød herregård, med utsikt til Fredriksted festning. Foto: Bjoertvedt (Own work) CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Her er noen eksempler på steder det er mulig å kombinere med dette reisemålet, det fins enda flere, så ta kontakt med oss og vi vil kan sammen skreddersy den turen som passer best for deg og de du vil reise på tur sammen med.

 • Haldenvassdragers kanalmuseum
 • Rød herregård
 • Idd kirke
 • Fredrikstad
  • Gamlebyen Modelljernbanesenter
  • Fredrikstad Museum
   • Tøihuset
   • Fotballmuseet
   • «Hvite seil og salt sjø» på Isengran
   • Roald Amundsens fødested på Tomta i Borge
  • Glasshytta
  • Bastion 5
 • Haldensvassdraget
 • Hvaler
 • Røed gård
 • Soli Brug
 • Strömstad

Det er ikke alltid like lett å gjøre alle til lags

Men vi ønsker å prøve på nettopp det. Det er vanskelig å garantere noe, men om tidspunktet vi har foreslått ikke passer, eller om du vil at vi skal arrangere en tur vi ikke enda har laget et program for, så ber vi deg om å gi oss beskjed om det.

Bruk skjemaet under til å ta kontakt med oss, det forplikter deg på ingen måte, det er ganske enkelt en måte å starte på.

Den viktigste faktoren for våre prioriteringer, er hvor mange det skal være med på turen. Fyller dere en buss kan du regne med at det blir som du ønsker, hvis ikke er det lurt om du tipser andre du kan tenke at vil være interesserte i den samme turen, og be dem om også å sende inn dette skjemaet.

Vi gleder oss til å høre fra deg og arrangere en opplevelse for deg og dine!

+47

Ingen er like – og behovene er forskjellige!

Selv om turer går til den samme destinasjonen – er det ikke sikkert at programmet er det samme, for det første starter ikke alle turer på samme sted, og for det andre er det ikke alle som ønsker å oppleve det samme – ønsker og behov er forskjellige. Vi skreddersyr derfor reisene slik våre kunder vil ha dem og tilpasser programmet etter deres krav.

Men hva koster det, og hvordan ser en tur til dette reisemålet ut?

Her er en eksempel-tur du kan kikke på og skrive ut.< Eksempel-tur kommer her >