Haldenvassdraget
Strønsfoss sluser i Haldenvassdraget. Foto: Offentlig på @Haldenkanalen på Facebook

Haldenvassdraget

Haldenvassdragets Kanalmuseum  finner du i Ørje midt i hjertet av det naturskjønne Indre Østfold – og selvsagt rett ved Haldenvassdraget og slusene. Museet formidler kunnskap om det biologiske mangfold i skog og vassdrag. Her vises samspillet i vårt økologiske miljø og naturens usynlige hemmeligheter og områdets rike dyreliv presenteres. Med blikket rettet mot fremtiden ønsker museet å fremme vern av naturen, i all dens mangfold og sårbarhet.

Haldensvassdraget – Kanalmuseet. Foto: Trond Strandsberg (Own work) CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Museet formidler historie og kultur fra skogsdrift, tømmerfløting, og treforedling. Sentralt står kanalbygger Engebret Soot (1786-1859) og hans livsverk; Norges første sluseanlegg fra 1849.

Strømsfoss sluse. Foto: Erik Aspden Schyberg CC BY 2.0 via Wikimedia Commons

Etter at Haldenvassdraget ble kanalisert, begynte dampbåter å trafikkere vassdraget. I de senere år har flere av de gamle båtene blitt restaurert, derfor har Ørje fått et enestående dampbåtmiljø.

DS Engebret Soot ved kai i Ørje. Foto: Trond Strandsberg (Own work) CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Den mest kjente av dem er DS «Turisten», bygget ved Nylands Mek. Verksted i Kristiania i 1887. I de første årene var skipet – navnet til tross – en arbeidshest. I en veiløs tid fraktet hun sildetønner, salt og sirup og passasjerer til et snes brygger oppover vannveien og hentet slaktekyr, smør, egg og passasjerer som trengte et ærend i byen fra bygdene og ned til Tistedal og Fredrikshald (Halden). Skipet var også sterkt involvert i tømmertransporten. Den gjeveste passasjeren steg på i 1909 – kong Haakon VII – for anledningen iført admiraluniform!

I 1898 kom Urskog–Hølandsbanen, en smalsporet jernbane, til Skulerud. Det ble et gjennombrudd for turisttrafikken. En populær rundreise ble etablert; tog fra hovedstaden Kristiania, båttur med DS «Turisten» fra Skulerud til Tistedal og tog tilbake til hovedstaden. Da banen ble lagt ned i 1960, falt rundreisen bort, og i 1963 var det slutt for det stolte dampskipet Turisten.

DS Turisten i 2010. Foto: Beateus (Own work) CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Fire år senere ble hun ribbet og senket i Femsjøen ved Halden. Til det alle den gang trodde skulle bli en evig hvile på Femsjøens bunn. Men i 1997 ble vraket hevet, og i dag er DS «Turisten» restaurert til fordums stolthet og klar til ny innsats.

Her er noen eksempler på steder det er mulig å kombinere med dette reisemålet, det fins enda flere, så ta kontakt med oss og vi vil kan sammen skreddersy den turen som passer best for deg og de du vil reise på tur sammen med.

 • Fredrikstad
  • Gamlebyen Modelljernbanesenter
  • Fredrikstad Museum
   • Tøihuset
   • Fotballmuseet
   • «Hvite seil og salt sjø» på Isengran
   • Roald Amundsens fødested på Tomta i Borge
  • Glasshytta
  • Bastion 5
 • Halden
  • Haldenvassdragers kanalmuseum
  • Rød herregård
  • Idd kirke
 • Hvaler
 • Idd og Enningdalen
 • Røed gård
 • Soli Brug

Det er ikke alltid like lett å gjøre alle til lags

Men vi ønsker å prøve på nettopp det. Det er vanskelig å garantere noe, men om tidspunktet vi har foreslått ikke passer, eller om du vil at vi skal arrangere en tur vi ikke enda har laget et program for, så ber vi deg om å gi oss beskjed om det.

Bruk skjemaet under til å ta kontakt med oss, det forplikter deg på ingen måte, det er ganske enkelt en måte å starte på.

Den viktigste faktoren for våre prioriteringer, er hvor mange det skal være med på turen. Fyller dere en buss kan du regne med at det blir som du ønsker, hvis ikke er det lurt om du tipser andre du kan tenke at vil være interesserte i den samme turen, og be dem om også å sende inn dette skjemaet.

Vi gleder oss til å høre fra deg og arrangere en opplevelse for deg og dine!

+47

Ingen er like – og behovene er forskjellige!

Selv om turer går til den samme destinasjonen – er det ikke sikkert at programmet er det samme, for det første starter ikke alle turer på samme sted, og for det andre er det ikke alle som ønsker å oppleve det samme – ønsker og behov er forskjellige. Vi skreddersyr derfor reisene slik våre kunder vil ha dem og tilpasser programmet etter deres krav.

Men hva koster det, og hvordan ser en tur til dette reisemålet ut?

Her er en eksempel-tur du kan kikke på og skrive ut.