Bergstaden Røros
Den eldste bebyggelsen opp mot slagghaugene. Foto: By Hkv (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons

Røros

Kjerkgata. Foto: Vberger [Public domain], via Wikimedia Commons

I 1644 ble det funnet kobbermalm i Rørosfjella, da bare noen få og små fjellgårder fantes her. Allerede i 1646 ble den første smeltehytta reist på Malmplassen, som ble sentrum for den raskt voksende Bergstaden Røros som ble sentrum i regionen.

Fra åpningen av Rørosmartnan. Smeltehytta til høyre. Foto: Hogne CC-BY-SA-3.0 via Wikimedia Commons

Bergstaden Røros er en av Europas eldste trehusbyer, og en av de få gruvebyene i verden som er oppført på UNESCOS liste over verdens kulturarv. Bykjernen har en sjelden stor og godt bevart trehusbebyggelse, og det ekte og autentiske forsterkes ved at nåtidens moderne mennesker bor og arbeider i de gamle husene.

Den eldste bebyggelsen opp mot slagghaugene. Foto: By Hkv (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons

I Smelthytta finner du utstillinger knyttet til Røros Kobberverks historie. Arbeidsprosesser fra gruver og smeltehytter blir presentert med bevegelige modeller, og gjør historien konkret og forståelig for barn og voksne. Utstillinga «Ti finpussa» viser stasklær fra 1800-tallets Røros. I tillegg vises skiftende tema- og kunstutstillinger.

Bergmannshallen i Olavsgruva. Foto: Lars Geithe CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

Bli med på en times vandring gjennom 300 år med Bergverksdrift! Turen går med guide gjennom Nyberget gruve som ble drevet på 1600-tallet og Olavsgruva som ble drevet med mer moderne metoder på 1900-tallet. Vi går 50 meter ned og 500 meter innover til Bergmannshallen. I gruva er det 4 grader hele året, så ta på varme klær og godt fottøy!

Røros kirke. Foto: Lars Geithe CC BY 2.0 via Wikimedia Commons

Bli med på en by-vandring der du får høre mer om historien bak denne sjarmerende trebyen! Bli med inn i et av gårdsrommene og hør om hvordan folk levde av både bergverk og jordbruk, og om hvordan byen har utviklet seg gjennom vern og modernisering! Omvisningen starter ved Smelthytta på Malmplassen og avsluttes med omvisning i Røros Kirke. Varighet ca. 1 t og 15 min.

Alteret og orgelet i Røros kirke. Foto: Rosino CC BY-SA 2.0 via Wikimedia Commons

 • Johan Falkberget – Museet på Ratvolden
 • Bergstadsvandring med guide
 • Smeltehytta
 • Olavsgruva
 • Musikkspillet Elden
 • Nyberget gruve
 • Elden Røros
 • Røros kirke

Turen kan også kombineres med besøk disse stedene

Det er ikke alltid like lett å gjøre alle til lags

Men vi ønsker å prøve på nettopp det. Det er vanskelig å garantere noe, men om tidspunktet vi har foreslått ikke passer, eller om du vil at vi skal arrangere en tur vi ikke enda har laget et program for, så ber vi deg om å gi oss beskjed om det.

Bruk skjemaet under til å ta kontakt med oss, det forplikter deg på ingen måte, det er ganske enkelt en måte å starte på.

Den viktigste faktoren for våre prioriteringer, er hvor mange det skal være med på turen. Fyller dere en buss kan du regne med at det blir som du ønsker, hvis ikke er det lurt om du tipser andre du kan tenke at vil være interesserte i den samme turen, og be dem om også å sende inn dette skjemaet.

Vi gleder oss til å høre fra deg og arrangere en opplevelse for deg og dine!

+47

 • Besøket i gruvene kan bli kaldt (særlig på varme sommerdager). Temperaturen ligger konstant på ca. 4 grader. Kle deg etter dette.
 • Det kan være lurt å ta med støvler el.l som en skifter til når en går ned i gruvene.
 • Smeltehytta er vel tilrettelagt for bevegelseshemmede.
 • Byvandringen er også OK for bevegelseshemmede, men det er lurt om en rullestolbruker har med en medhjelper.
 • Røros Hotell er også tilrettelagt for bevegelseshemmede.