Lyngør
Lyngør. Foto: Krg (Own work) CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

 Lyngør

Det er verdt hele turen å spasere rundt på de sjarmerende smale gatene og stiene som snur seg mellom husene. Finn roen med en pause fra hverdagens hektiske liv. På disse øyene har det aldri kjørt en bil.

Foto: Tvedertrand kommune

«Øyene våre». Foto: Tvedertrand kommune

Tettstedet ligger fordelt over flere øyer, hvorav en håndfull er bebodd: Holmen, Odden, Lyngøya (med Lyngørsida vendt mot de to forrige), Steinsøya og Askerøya. Lyngør er den vakreste av perlene i raden av uthavner langs Sørlandets kyst. Disse tradisjonsrike øysamfunnene ligger helt ute mot Skagerrak i skjærgården. Det var skipsfarten som skapte dem.

Lyngør. Foto: Peulle (Own work) CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

Behovet for lune havner, hvor man kunne vente på ny bør eller søke ly mot stormen, var stort i seilskutenes tidsalder. Lyngør var blant de mest attraktive. Opptil hundre skip kunne ses på havnen. Innseilingen var like problemfri til Lyngørs smule havn, som kyststrekningen omkring var utsatt. Lyngør, slik vi ser det i dag, tok sin form i denne tiden ved midten av forrige århundre. Det utviklet seg et aktivt bysamfunn rundt havnen.

Lyngør. Foto: Peulle (Own work) CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

De hvite trehusene, arkitektonisk inspirert av Europas empire- og sveitserstil, ble bygget langs sundene. Gatene ble anlagt ved hjelp av skutenes ballastgrus og hagene fikk sin geometriske form, sine høye natursteinsmurer, stakitter, lysthus og konkylier fra fjerne himmelstrøk. Ikke sjelden endte førstereisgutten fra Lyngør som skipper på egen skute. Skredderne kom. Hattemakerene, motehandelene, legene og tollerne kom. Den rike landsbyen i havet ble til en eksotisk sørlandsidyll uten veier og biler, med atmosfære fra en svunnen tid og en dramatisk historie.

Lyngør i Tvedestrand kommune er den hvitmalte landsbyen i havet som er kåret til både Europas best bevarte tettsted og en av Europas ti beste øyer å besøke.

Lyngørsundet. Foto: Tor Olav Torgersen CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Det er bare 80 fastboende igjen på Lyngør. Men om sommeren syder det av liv, fordi båtfolk, hyttefolk og andre turister strømmer til idyllen. Lyngørs «hovedgate» er sundet mellom øyene og kalles Gata. Der er det et yrende båtliv.

Lyngørsundet. Foto: Krg (Own work) CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Lyngørsundet er kjent for et dramatisk sjøslag under Napoleonskrigen: slaget ved Lyngør i 1812, der en britisk marinestyrke senket den dansk-norske fregatten «Najaden».

Foto: Tvedestrand folkebibliotek

Slaget i Lyngør. Foto: Tvedestrand folkebibliotek

Dette slaget minnes hver olsok med et «putteslag». Vraket av «Najaden» ble funnet i sundet i 1957.

Minnebauta til Lyngørslaget 1812. Foto: Peulle (Own work) CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

Lyngør fyr er et fyr i betong som ligger litt nordøst for Lyngøya. Fyret ble bygget i 1879 og ble først automatisert og avbemannet i 2004. Det drives i dag av Aust-Agder Tursitforening som overnattingssted.

Lyngør fyr. Foto: Peulle (Own work) CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

  • Linje 1
  • Linje 2
  • Linje 3

Det er ikke alltid like lett å gjøre alle til lags

Men vi ønsker å prøve på nettopp det. Det er vanskelig å garantere noe, men om tidspunktet vi har foreslått ikke passer, eller om du vil at vi skal arrangere en tur vi ikke enda har laget et program for, så ber vi deg om å gi oss beskjed om det.

Bruk skjemaet under til å ta kontakt med oss, det forplikter deg på ingen måte, det er ganske enkelt en måte å starte på.

Den viktigste faktoren for våre prioriteringer, er hvor mange det skal være med på turen. Fyller dere en buss kan du regne med at det blir som du ønsker, hvis ikke er det lurt om du tipser andre du kan tenke at vil være interesserte i den samme turen, og be dem om også å sende inn dette skjemaet.

Vi gleder oss til å høre fra deg og arrangere en opplevelse for deg og dine!

+47

Ingen er like – og behovene er forskjellige!

Selv om turer går til den samme destinasjonen – er det ikke sikkert at programmet er det samme, for det første starter ikke alle turer på samme sted, og for det andre er det ikke alle som ønsker å oppleve det samme – ønsker og behov er forskjellige. Vi skreddersyr derfor reisene slik våre kunder vil ha dem og tilpasser programmet etter deres krav.