Risør

Den hvite by ved Skagerrak

Trehusbyen Risør er en av få byer i Norge som står på listen over byer med verneverdig bebyggelse. Risør var Norges kulturkommune i 2015 og huser årlig flere internasjonale festivaler.

Er du glad i båter – ja da må du tilpasse besøket ditt etter Trebåtfestivalen.

Trebåtfestivalen – Ta sjansen. Foto: Ulsteinvik (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons

Risørs tiltrekkende utseende er arvesølvet fra byens gylne seilskutetid. Sommeren 1861 gikk 250 gamle hus opp i flammer i en dramatisk bybrann. Men lille Risør var en av landets største sjøfartsbyer på den tiden. Arkitekter og håndverkere fra hele Europa bidro til å reise en praktby fra asken.

Foto: Risør kommune

Risør gjestehavm. Foto: Risør kommune

Hundre år etter var mange andre av Norges byer preget av sanering og modernisering. Men de hvite seils dager var for lengst over. Risør hadde ikke økonomi til omfattende byfornyelse. Dermed ble de gamle husene bevart. Risør var senere en av de første byene i Norge som jobbet systematisk med vern og bevaring av et sentrumsområde som kulturmiljø. Du kan bli med Risørs egen vekter på byvandring. Han forteller om både seilskutetiden, bybrannen og de eldste bydelene.

Sjekk ut bebyggelsen i Risør. Foto: Ben Bender CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Risør Kystkultursenter holder åpent i et av de gamle båtbyggeriene på Moen, i båthuset til Moen Trebåtbyggeri.  Bygging av skip og båter har vært en stor og viktig næringsvei i Risør-området. Kystkultursenter forvalter denne historien. Risør Kystkultursenters beliggenhet, i et av de gamle båtbyggeriene på Moen, er en perfekt ramme for å oppleve håndverkstradisjonen.

Foto: Risør Trebåtbyggeri

Risør Trebåtbyggeri. Foto: Risør Trebåtbyggeri

Det er utstillinger, det er mulig å gå om bord i redningsskøyta «Stavanger», det er barneverksted, og en robåt ved brygga som kan leies for en hyggelig rotur på fjorden. Vafler, kaffe og is kan kjøpes.

Risør Kunstpark inneholder et stort galleri og et prosjektrom som viser kunst og designutstillinger gjennom hele året. Huset rommer også 12 atelier og 2 gjesteatelier for kunstnere.

Slik ser Kunsparken ut utenpå – men bare vent til du ser den inni…. Foto: Risør kunstpark på Facebook

Cafeen «Gymnaset» i første etasjen er møtested med kulturarrangementer og servering av mat og drikke.

Foto: Risør turistkontor

Risør kunstpark. Foto: Risør turistkontor

Risørflekken er et av Sørlandets eldste seilmerker. Det var Hollandkse sjømenn som først kalket denne fjellknausen på 1600 tallet, som er synlig 12 nautiske mil av land. Grunneieren ble så tidlig som 1641 pålagt av kongen å holde det kalkede fjellpartiet ved like. Til gjengjeld fikk han kreve inn havneavgift fra båtene som ankom Risør Havn. Den dag i dag bruker sjøfolk og fiskere dette Risørflekken som navigasjonsmerke.

Fra Risørflekken. Foto: Peulle CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Det er en populær attraksjon for besøkende med storslagen utsikt, topp for fotografering. Forresten betyr det hell i kjærlighet å kysse her oppe.

  • Fredsparken
  • Risør Akvarium
  • Den Lille Dyrehage
  • Festningsanlegget Urheia
  • Kastellet

Det er ikke alltid like lett å gjøre alle til lags

Men vi ønsker å prøve på nettopp det. Det er vanskelig å garantere noe, men om tidspunktet vi har foreslått ikke passer, eller om du vil at vi skal arrangere en tur vi ikke enda har laget et program for, så ber vi deg om å gi oss beskjed om det.

Bruk skjemaet under til å ta kontakt med oss, det forplikter deg på ingen måte, det er ganske enkelt en måte å starte på.

Den viktigste faktoren for våre prioriteringer, er hvor mange det skal være med på turen. Fyller dere en buss kan du regne med at det blir som du ønsker, hvis ikke er det lurt om du tipser andre du kan tenke at vil være interesserte i den samme turen, og be dem om også å sende inn dette skjemaet.

Vi gleder oss til å høre fra deg og arrangere en opplevelse for deg og dine!

+47

Ingen er like – og behovene er forskjellige!

Selv om turer går til den samme destinasjonen – er det ikke sikkert at programmet er det samme, for det første starter ikke alle turer på samme sted, og for det andre er det ikke alle som ønsker å oppleve det samme – ønsker og behov er forskjellige. Vi skreddersyr derfor reisene slik våre kunder vil ha dem og tilpasser programmet etter deres krav.