Tvedestrand
Brygga i Tvedestrand. Foto: OleKj (Own work) CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Tvedestrand

er et av de mest besøkte turistdistrikter på Sørlandet med en praktfull skjærgård; flere hoteller, campingplasser, pensjonater og mange hytter.

Fyret Møkkalasset utenfor Tvedestrand: Foto: Frode Inge Helland GFDLCC-BY-SA-3.0

I våre dager er det som Bokbyen at Tvedestrand er mest kjent, Lars Saabye Christensen: »En bokby er fantasi satt ut i praksis. La meg kalle antikvariatene og bokstedene for bokbyens gledeshus: Gleden over bøker, gleden i bøker, gleden av bøker. Når vi åpner dem, åpner de oss. Og som en bokby blir Tvedestrand større enn seg selv.» Her finner du mer enn 350.000 bøker i de nær 20 bokantikvariatene og bruktbokforretningene i de intime gatene i den gamle bykjernen ned mot havna.

Gamlebyen i Tvedestrand. Foto: Zairon (Own work) CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

I bokbyen Tvedestrand kan du gå på oppdagertur i timer i strekk i bokforretninger som alle har sine spesialiteter, og som har gleden over boka felles. Hvem vet om ikke boka du leter etter, eller som du kanskje ikke en gang visste fantes, venter på deg i neste hylle. Ta tiden til hjelp. Nyt de maleriske omgivelsene og den særegne atmosfæren som bare bøker kan skape.

Hus- og bokvandring med Helge Krafft. Foto: Publig på bokbyen ved skagerrak på Facebook

Tvedestrand har et lite, koselig og intimt sentrum med smale brosteinsgater. De gamle, hvite trehusene ligger på rekke og rad, og mange av dem må klorer seg fast i bratte bakker. Store deler av Tvedestrand sentrum står på Riksantikvarens liste over bymiljøer i Norge som har nasjonal kulturhistorisk verneinteresse.

Gamlebyen i Tvedestrand. Foto: Zairon (Own work) CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Næs jernverksmuseum ligger ved Storelva i Holt, en del av Tvedestrand kommune, bare en kort avstikker fra E18. Dette er det eneste av de gamle jernverksstedene i Norge der store deler av produksjonsbygningene og utstyret er bevart.

Nes Jernverk. Foto: Bjoertvedt (Own work) CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Alle omvisninger starter med en introduksjonsfilm som forteller om jernproduksjon i gamle dager, med spesiell vekt på virksomheten ved Næs jernverk. Jacob Aall er den mest kjente av jernverkets eiere. Han bodde på Storegård fra 1799 til han døde i 1844, og gjorde seg bemerket blant annet som politiker, medlem av Riksforsamlingen på Eidsvoll i 1814, skribent, og aktiv og framsynt industrimann. Det var i hans og kona Lovise Andreas tid på verket at den romantiske parken Lunden ble etablert. Denne er i dag en del av museet.

  • Dypvåg kirke
  • Bokbanken
  • Næs Jernverksmuseum
  • Skagerrak Antikvariat
  • Bjørndahls bokmølle
  • Turné med bokbåten i skjærgarden

Det er ikke alltid like lett å gjøre alle til lags

Men vi ønsker å prøve på nettopp det. Det er vanskelig å garantere noe, men om tidspunktet vi har foreslått ikke passer, eller om du vil at vi skal arrangere en tur vi ikke enda har laget et program for, så ber vi deg om å gi oss beskjed om det.

Bruk skjemaet under til å ta kontakt med oss, det forplikter deg på ingen måte, det er ganske enkelt en måte å starte på.

Den viktigste faktoren for våre prioriteringer, er hvor mange det skal være med på turen. Fyller dere en buss kan du regne med at det blir som du ønsker, hvis ikke er det lurt om du tipser andre du kan tenke at vil være interesserte i den samme turen, og be dem om også å sende inn dette skjemaet.

Vi gleder oss til å høre fra deg og arrangere en opplevelse for deg og dine!

+47

Ingen er like – og behovene er forskjellige!

Selv om turer går til den samme destinasjonen – er det ikke sikkert at programmet er det samme, for det første starter ikke alle turer på samme sted, og for det andre er det ikke alle som ønsker å oppleve det samme – ønsker og behov er forskjellige. Vi skreddersyr derfor reisene slik våre kunder vil ha dem og tilpasser programmet etter deres krav.