København
Den lille havfrue. Foto: eorihuela CC0 Creative Commons via pixabay

København

Københavns bykjerne er ikke større enn at du i løpet av en halvtime kan krysse den til fots og byr på en rekke attraksjoner, hyggelige mennesker, flotte plasser og gater, og de korte avstandene og byens beliggenhet ved sjøen gjør København til en populær by å dra på storbyferie til. I den danske hovedstaden har nordmenn det godt. Vi nyter å sitte i Nyhavn med en kald pils og se menneskene spasere forbi. Vi liker å gå i Tivoli, spise danske pølser og dra på shopping i Strøget. Nordmenn kommer alltid tilbake til København.

Den gamle børsen. Foto: By Jebulon (Own work) [CC0], via Wikimedia Commons

Drar du på ferie til København ferierer du i en by som gang på gang har blitt kåret til verdens beste by å leve i. Det skyldes blant annet byens spennende arkitektur, et stort antall grønne områder, flere havnebasseng som man kan bade i, og selvfølgelig den berømte og utbredte sykkelkulturen. For de rundt 10 millioner besøkende til den danske hovedstaden hvert år, er det Tivoli, bronseskulpturen Den lille havfrue og fristaden Christiania som rangerer høyest blant alle byens attraksjoner.

Hovedinngangen til Fristaden Christiania. Foto: Jorge Láscar CC BY 2.0 via Wikimedia Commons

Den lille Havfrue ble plassert på en granittsten ved Langelinie-kaien 23. august 1913. Hvert år feires den 125 centimeter høye og 175 kilo tunge havruens bursdag med ballonger, musikk og andre havfruer.

Christianborg Slott. Foto: Julian Herzog CC BY 4.0 via Wikimedia Commons

Tivoli har mer å by på enn sine 25 kjøreforlystelser; her er også nydelige parkanlegg, Nordens største klassiske musikkfestival, konserter og rundt 40 spisesteder; noen av dem har endatil Michelin-stjerner å vise til. Allerede den 15. august 1843 åpnet Tivoli dørene for første gang. 
Bygningene fra den gang finnes ikke lenger ettersom de ble reist i tre og lerret, så blant alle Tivolis vakre byggverk er det Pantomimeteatret, oppført i 1874, som er det eldste.

Tivoli. Foto: Fred Romero CC BY 2.0 via Wikimedia Commons

Fristaden Christiania er tydelig preget av 70-tallets hippiekultur. Flere av utsalgene selger økologiske varer, murvegger er dekket av fargerike malerier, mange har kreativt nok bygget de skjeve og sjarmerende husene sine selv. Den danske regjeringen forsøker med jevne mellomrom å normalisere Christiania, noe de omtrent 1 000 innbyggerne, og andre sympatisører, sterkt motsetter seg. I 2011 sa christianittene ja til å kjøpe fristaden fra de danske myndigheten for 150 millioner danske kroner.

Bananhuset – Fristaden Christiania. Foto: Olga Itenberg CC BY 2.0 via Wikimedia Commons

Husk at Christiania ikke er som andre bydeler i København. Området kan for enkelte virke rått og for din egen sikkerhet bør du derfor følge reglene som er slått opp på et skilt ved hovedinngangen. Blant annet frarådes turister å fotografere, løpe og snakke i mobiltelefon i Christiania, særlig i og rundt Pusher Street.

Strøget strekker seg fra Rådhusplassen til Kongens Nytorv, og er med sine 1,1 kilometer Europas lengste gågate og et himmelrike for shoppinghungrige nordmenn. Mot Kongens Nytorv finner du det store varehuset Illum og designforretninger som Prada, Mulberry, Louis Vuitton og Hermés. Mot Rådhusplassen ligger kjedebutikker som H&M, Bik Bok, Bianco og Zara.

Strøget. Foto: Omorfos91 [Public domain], via Wikimedia Commons

En av verdens eldste og største produsenter av ravsmykker; House of Amber, har også tilholdssted på Strøget, i tillegg til kjente butikker som glimrer med sitt fravær i Norge, slike som Top Shop, Disney Store og Urban Outfitters.

Nyhavn er en idyllisk perle midt i København sentrum. Her kan du spise, drikke og kose deg av hjertens lyst sammen med både københavnere og andre turister. 
Gå ikke glipp av en ekte, dansk frokost (=lunch) bestående av smørrebrød på koselige Told & Snaps!

Nyhavn: Foto: Leahenv CC0 Creative Commons via pixabay

Opprinnelig var Nyhavn, eller Den nye havn, et håndverks- og handelssentrum hvor skip fra hele verden la til kai, og hvor båtmannskap og gledespiker lagde liv på kneipene. Det eldste huset, nr. 9, kan dateres tilbake til 1681. Nr. 20 satt Hans Christian Andersen i sin tid og skrev Den standhaftige tinnsoldat og Prinsessen på erten. I 20 år bodde han også i nr. 67.

Nyhavn. Foto: Witizia CC0 Creative Commons via pixabay

Lyst på mer båtliv enn havnepromenaden kan tilby? Da kan du borde en kanalbåt fra Nyhavn og ta en 2 ½ times tur rundt i Københavns pittoreske kanaler, eller du kan hoppe av og på båten som du vil, da får du kanskje også med deg Den Lille Havfrue fra sjøsiden.

Operahuset. Foto: Dietmar Rabich CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Rundetårn var, fra det sto ferdig i 1642, observatorium for vitenskapsmenn, og en del av et bygningskompleks bestående av tårnet, Trinitatis kirke, og det som var Københavns Universitetsbibliotek. Tårnet ble bygget for å fortsette arbeidet til den verdenskjente danske astronomen Tycho Brahe (døpt Tyge Ottesen Brahe) som, før han døde i 1601, blant annet satte Aristoteles’ astronomiske oppfatninger på prøve.

Det Runde Tårn. Foto: Dietmar Rabich CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Bortsett fra helt øverst, er det ingen trapper å bestige for å nyte utsikten på toppen av Rundetårn, som er Europas eldste fungerende observatorium. I stedet må du gå en nesten 270 meter lang spiralgang. Denne ble lagd for at hest og vogn skulle kunne frakte vitenskapsmennenes bøker og utstyr til toppen av det 34,8 meter høye tårnet.

  • Fristaden Christiania
  • København Zoo
  • Nyhavn
  • Strøget
  • Tivoli fornøyelsespark
  • Amalienborg Slott

Det vil alltid være slik at en tur har et hoved-reisemål, men ikke sjelden vil turen inneholde ett eller mange «mindre» reisemål, og steder eller severdigheter som besøkes mens en er underveis fra et mål til et annet. Her er noen slike som andre har valgt tidligere:

  • Christiansborg Slott
  • Rundetårn
  • Frederiksberg slott og hage
  • Marmorkirken (Frederikskirken)

Det er ikke alltid like lett å gjøre alle til lags

Men vi ønsker å prøve på nettopp det. Det er vanskelig å garantere noe, men om tidspunktet vi har foreslått ikke passer, eller om du vil at vi skal arrangere en tur vi ikke enda har laget et program for, så ber vi deg om å gi oss beskjed om det.

Bruk skjemaet under til å ta kontakt med oss, det forplikter deg på ingen måte, det er ganske enkelt en måte å starte på.

Den viktigste faktoren for våre prioriteringer, er hvor mange det skal være med på turen. Fyller dere en buss kan du regne med at det blir som du ønsker, hvis ikke er det lurt om du tipser andre du kan tenke at vil være interesserte i den samme turen, og be dem om også å sende inn dette skjemaet.

Vi gleder oss til å høre fra deg og arrangere en opplevelse for deg og dine!

+47

Ingen er like – og behovene er forskjellige!

Selv om turer går til den samme destinasjonen – er det ikke sikkert at programmet er det samme, for det første starter ikke alle turer på samme sted, og for det andre er det ikke alle som ønsker å oppleve det samme – ønsker og behov er forskjellige. Vi skreddersyr derfor reisene slik våre kunder vil ha dem og tilpasser programmet etter deres krav.

Men hva koster det, og hvordan ser en tur til dette reisemålet ut?

Her er en eksempel-tur du kan kikke på og skrive ut.