Arles - Provence
«Terrasse du café le soir» er et oljemaleri av den nederlandske maleren Vincent van Gogh. Bildet ble malt på et lerret av størrelse 25, i Arles, Frankrike, i midten av september 1888. Foto: Vincent van Gogh [Public domain], via Wikimedia Commons

Arles er på mange måter selve essensen av Provence – en gammel, munter, og vennlig småby med en intakt gamleby – altså et utmerket utgangspunkt til å besøke Provence. Et virvar av trange smug avløses av åpne plasser, hvor fastboende og feriegjester møtes på en av de mange uteserveringene. Arles er ellers uløselig knyttet til sin greske og romerske fortid, med et enormt amfiteater og flere andre bygninger og ruiner fra romertid.

Arles. Foto: Chensiyuan (Own work) CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

Arles ble oppført på Unescos liste over Verdensarven år 1981. Gamlebyen er ganske stor av utstrekning og er så godt som fri for moderne bebyggelse. Denne historiske bydelen har samme utstrekning som antikkens romerske koloniby fra det første århundret før Kristus. Flere av vakttårnene fra den gamle bymuren står ennå rundt gamlebyen, og deler av antikkens bymur er intakt.

Place de Republique. Foto: Rolf Süssbrich (Own work) CC-BY-SA-3.0 via Wikimedia Commons

Arles’ gamleby har tre plasser som er spesielt populære. Den ene er Place de la Republique, som ikke bare er omgitt av Hotel de ville (rådhuset) og en av de vakreste romanske kirkene i hele Frankrike, nemlig Eglise St Trophime, opprinnelig fra år 449, men kraftig ombygd på 1100-tallet. Mer om den og den vakre buegangen i eget kapittel. Midt på Place de la Republique står en ekte obelisk fra Egypt, hentet hit i antikken av romerne som et tegn på prestisje. Opprinnelig sto obelisken i Sirkus på den andre siden av elven Rhone. Ved Place de la Republique finner du kun et par kafeer.

Place Du Forum. Foto: This work has been released into the public domain by its author, AlanFord at English Wikipedia.

To kvartaler opp i gamlebyen finner du en annen sjarmerende plass, Place du Forum, med flere restauranter med utendørs servering vegg i vegg – blant annet den vi kjenner fra Vincent van Goghs maleri. (Place du Forum betyr at her lå det romerske Forum for to tusen år siden). Her er det folksomt utover kveldene og du vil ikke føle deg som byens eneste turist, for å si det slik. Den tredje plassen heter Place Voltaire og ligger helt nord i gamlebyen, rett innenfor den romerske byporten. Her finner du noen restauranter og et par barer under skyggefulle treklynger, i tillegg til to hoteller.

Arles. Foto: http://getyourimage.club

Bak det romerske teateret, ikke å forveksle med amfiteateret, finner du flere restauranter i den vesle gaten Rue Porte de Laure. Også langs Boulevard des Lices finner du en del trivelige serveringssteder. Langs denne vakre alléen finner du dessuten et meget livlig og variert marked – hele to kilometer langt – hver lørdag formiddag. Her finner du lokalprodusert mat og spesialiteter, pluss en masse annet. Hver onsdag formiddag er det omfattende marked på Boulevard Émile Combes, langs østsiden av gamlebyen.

Men det er ikke bare gammel bebyggelse i denne fantastiske byen, her finner du også noe av det mest spektakulære som kan oppdrives innen arkitektur, sjekk ut Frank Gehry’s LUMA Arles tower.

Frank Gehry’s LUMA Arles tower. Foto: Public @LumaArles på Facebook

Byggverket er fortsatt under konstruksjon, og er beregnet ferdig en gang i løpet av 2018. Men selv om det fortsatt bygges, brukes bygningen til ulike arrangement som utstillinger, kongresser og annet, for tiden vises en fotoutstilling av Annie Lebovitz der.

  • Arles historiske senter
  • Gamlebyen i Arles med amfiteateret
  • Ved Place de la Republique i Arles ligger den meget severdige kirken Eglise St Trophime, opprinnelig fra år 449
  • Kafeen ved Place du Forum ble malt av Vincent van Gogh i Arles i september år 1888, og er lett gjenkjennelig den dag i dag
  • Musée de l’Arles Antique er et meget moderne og påkostet museum rett sør for gamlebyen, hvor det finnes omfattende samlinger av kunst og gamle gjenstander fra romertiden og fremover.
  • Museon Arlatan er folkemuseum, som ble grunnlagt i år 1896 av dikteren og Nobelprisvinneren (1904) Frédéric Mistral.
  • Musée Réattu huser en samling av den lokale kunstneren Réattu og kretsen rundt ham, i tillegg til verk av Pablo Picasso.
  • Frank Gehry-designed tower: The twisting, mountain-like building will be the new home of LUMA Arles, an experimental contemporary art centre where artists, researchers, and creators collaborate on multidisciplinary exhibitions and projects.

Det er ikke alltid like lett å gjøre alle til lags

Men vi ønsker å prøve på nettopp det. Det er vanskelig å garantere noe, men om tidspunktet vi har foreslått ikke passer, eller om du vil at vi skal arrangere en tur vi ikke enda har laget et program for, så ber vi deg om å gi oss beskjed om det.

Bruk skjemaet under til å ta kontakt med oss, det forplikter deg på ingen måte, det er ganske enkelt en måte å starte på.

Den viktigste faktoren for våre prioriteringer, er hvor mange det skal være med på turen. Fyller dere en buss kan du regne med at det blir som du ønsker, hvis ikke er det lurt om du tipser andre du kan tenke at vil være interesserte i den samme turen, og be dem om også å sende inn dette skjemaet.

Vi gleder oss til å høre fra deg og arrangere en opplevelse for deg og dine!

+47

Ingen er like – og behovene er forskjellige!

Selv om turer går til den samme destinasjonen – er det ikke sikkert at programmet er det samme, for det første starter ikke alle turer på samme sted, og for det andre er det ikke alle som ønsker å oppleve det samme – ønsker og behov er forskjellige. Vi skreddersyr derfor reisene slik våre kunder vil ha dem og tilpasser programmet etter deres krav.

Men hva koster det, og hvordan ser en tur til dette reisemålet ut?

Her er en eksempel-tur du kan kikke på og skrive ut.